Final proposal


I have been so inspired by my time at Anglia and the architecture on the campus that I have sent a proposal to the University to ask if I can create some sculptural works for the campus. So fingers crossed that they like my ideas. I will continue to blog about any future projects on my own blog.

 

Please keep following me at http://www.tumblr.com/blog/susieolczak.

 

Here is the proposal I sent to Anglia. 

Artist statement

My work and research explores space, light, perspective and form. Predominantly the focus is on how the viewer experiences space. My work investigates how impact can be created and aims to become a physical and psychological experience for the viewer. In order for my work to become psychological, the way the spectator perceives the space alongside the physical negotiation of the space is also considered and controlled. To enable the audience to be able to form a relationship to the work, scale becomes important. The work uses scale that is recognisable to the viewer, making work that evokes the feeling of architecture but to a smaller scale, so the space becomes more intimate or intrusive.

 

Proposal for Anglia Ruskin

Having spent a lot of time at Anglia Ruskin over the last few months, my work has been strongly influenced by the architecture of the space. Using these influences I have developed a body of work and I am proposing two pieces to be made in order to develop these works, to enhance some of the architecture and to use some of the spaces that are not already being used on the campus. I would like to propose that the pieces would be commissioned on a long term loan basis and as suggested in a previous meeting, the university may consider contributing towards the material costs only. My motivation behind putting forward this proposal is that I feel that my work would suit the campus very well. It would also offer a way for me to conclude my AA2A scheme and the opportunity to expand my portfolio and my experience while at the same time giving something back to the university and giving the opportunity for students to get involved to help me with the install and other parts of the proposal. Any publicity I do regarding the project would help to promote the AA2A scheme, the art school and university.  


Exterior piece.

Chosen site- Raised courtyard area of the new Lord Ashcroft building.

I have chosen this site because of its position. Being surrounded by the interesting and modern architecture of the courtyard I feel that the sculptural impact would be maximised. I have chosen to use smoked glass to create the piece and the glass will reflect the architecture into it, making the viewer more aware of the interesting space that they are in.

  

I am proposing an exterior piece to be placed around the raised seating areas in the courtyard. The piece would be made of aluminium and toughened and polished glass so that it will be long lasting outside. It would be fixed to the wood with minimal fixings and would be strong and secure. This piece would be a direct scale up a model that I made during my time at Anglia Ruskin, so would distinctly reference my artistic experience at ARU. The chosen site would work well with the scale of the piece. The work would be impacting but not overshadowed by the space that it is in.

Interior piece.

I have chosen a site that is at the moment fairly empty and almost a non space. I like to work in corridors for this reason. My work can be viewed and experienced while the viewer passes through the space. The work will alter the viewer’s experience of a space they use on a day to day basis for functional reasons. In this corridor the ceiling is low so the scale of this piece would fit perfectly and the choice of space would mean the sculpture can be viewed inside and out. I hope this piece would draw connections between the art school and the rest of the university. The piece would again be a development from a piece I began to work on during my AA2A scheme. It would reflect the architecture around it and would change constantly due to the lighting changing outside. The piece would be made out of Perspex and steel and would be secured to the floor to ensure maximum safety using a visibly unobtrusive method.

 

The images from the proposal will be uploaded to my site specific proposal album.

 

 

      

                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.